
غذاهای مفید و مضر برای سنگ کلیه
غذاهای مفید و مضر برای سنگ کلیه چیست؟ چی بخوریم سنگکلیه بیفته؟ چه رژیم غذایی برای کاهش تشکیل سنگهای مجاری ادراری موثر است. آیا برای جلوگیری از تشدید یا برگشت مجدد سنگ راه طبیعی و رژیم غذایی وجود دارد؟
بله با رژیم غذایی مناسب میتوان از سنگکلیه جلوگیری کرد.
اگر کسی در معرض خطر تولید سنگکلیه باشد، با مراجعه به پزشک متخصص کلیه و مجاری ادراری و مشاوره با ایشان میتواند اقداماتی را برای پیشگیری از ایجاد سنگ کلیه مجدد انجام دهد.
برای آشنایی بیشتر با سنگ کلیه لطفا اینجا کلیک کنید.
علت تشکیل سنگ کلیه
چرا کلیه سنگ میسازد؟
سنگ کلیه عمدتاً به دلیل غلظت بالای ادرار و رسوب نمک و مواد معدنی در کلیه تشکیل میشود.
عوامل زیر میتوانند در ایجاد سنگ در کلیه و مجاری ادراری نقش داشته باشند.
- رژیم غذایی نامناسب (مصرف زیاد نمک، پروتئین حیوانی)
- جذب بیش ازحد کلسیم
- بالا رفتن سطح اگزالات در ادرار
- کمبود آب بدن
- سابقه خانوادگی و ژنتیک
- اضافه وزن، چاقی و بی تحرکی
- برخی بیماریها (مانند پرکاری تیروئید، التهاب روده)
بنابراین شناسایی غذاهای مفید و مضر برای سنگ کلیه و دانستن رژیم غذایی سنگ کلیه میتواند به عدم تشکیل آن کمک کند.

رژیم غذایی مناسب برای پیشگیری از سنگ
- مصرف زیاد آب و مایعات یا چای کمرنگ
- مصرف سبزیجات و فیبر
- مصرف زیاد پتاسیم
- مصرف مرکبات
- مصرف لیموناد. با افزایش دفع سیترات ادرار باعث کاهش تشکیل سنگ کلیه میشود.
- مصرف غذاهای سرشار از کلسیم شامل محصولات لبنی، مانند شیر و ماست کم چرب و شیر بدون لاکتوز با کلسیم
کمبود شدید کلسیم، جذب اگزالات را زیاد کرده و تولید سنگ کلیه بیشتر می کند.
- کاهش مصرف روزانه نمک
- کاهش مصرف کربوهیدرات
- کاهش مصرف غذاهای فراوری شده و فستفودها، سوپ و سبزیجات کنسرو شده و کالباس
- کاهش مصرف اگزالات
- کاهش مصرف پروتئین. استفاده از پروتئین گیاهی نسبت به حیوانی بهتر است.
جایگزین کردن غذاهای گیاهی سرشار از پروتئین به جای پروتئین حیوانی موجود در گوشت بسیار مهم است.

تاثیر جنس سنگ بر رژیم غذایی سنگ کلیه
در ابتدا لازم است جهت تشخیص جنس سنگ بعد از دفع آن از کلیه، تجزیه و آزمایش سنگ توسط آزمایشگاه انجام شود تا مواد غذایی لازم برای جلوگیری از تشکیل سنگ های بعدی پیشنهاد شود.
به طور کلی 4 نوع سنگ اصلی در کلیه ها تشکیل می شود که براساس نوع آن، رژیم غذایی سنگ کلیه مربوطه تا حدودی در عدم تشکیل موثر است و غذاهای مفید و مضر برای سنگ کلیه میتواند پیشنهاد شود.
سنگ کلیه کلسیمی: این نوع سنگ بیش از 80 درصد سنگ های کلیوی را به خود اختصاص می دهد. عواملی که موجب تشکیل این نوع می شود ، شامل مصرف زیاد کلسیم، اسفناج، شکلات، سیب زمینی، بادام زمینی، چغندر و ریواس هستند.
برای کنترل این نوع سنگ کلیه، نباید کلسیم را کاملاً حذف کرد، بلکه باید مقدار مناسب و کافی آن روزانه مصرف شود.
سنگ کلیه اسید اوریکی: این نوع سنگ کلیه به دلیل تشکیل از اسید اوریک است که اغلب در افرادی که مصرف پروتئینهای حیوانی زیادی دارند، ایجاد میشود.
پروتئینهایی مانند گوشت قرمز، ماهی، تخم مرغ و لبنیات پرچرب باید محدود شوند و به جای آن، از پروتئینهای گیاهی مانند حبوبات، سویا، و مشتقات آجیل استفاده شود.
سنگ کلیه سیستئین: این نوع سنگ کلیه در اثریک نوع بیماری ژنتیکی ایجاد می شود که در آن،سیستئین، یک نوع آمینواسید است که به مقدار فراوان در ادرار یافت می شود.
برای کنترل آن، مصرف آب به مقدار کافی (حداقل ۸ تا ۱۲ لیوان در روز) بسیار حیاتی است.
سنگ کلیه استروویت: این نوع سنگ کلیه به دلیل وجود عفونت در دستگاه ادراری ایجاد میشود و به علت شایع تر بودن عفونت ادراری در خانم ها، این سنگ در خانم ها شایع تر است و به عنوان سنگهای عفونی نیز شناخته میشوند.
دراین مورد باید علاوه بر رفع عفونتهای دستگاه ادراری با آنتی بیوتیک ،عامل ایجاد عفونت مکرر نیز برطرف شود و مصرف موادی مانند جعفری، سیب، سرکه سیب، زنجبیل، و آب لیمو را که باعث دفع عفونت ادراری می شوند را افزایش دهید.

علاوه بر کنترل رژیم غذایی سنگ کلیه برای پیشگیری، اصول زیر برای از جلوگیری از تشکیل تمام انواع سنگ ها رعایت شود:
1:مصرف مایعات حداقل 8تا 10 لیوان در روز
2:انجام ورزش منظم در طول هفته حداقل 3جلسه نیم ساعته
3:کاهش شدید مصرف نمک
4:کاهش وزن همراه با رژیم غذایی مناسب
غذاهای مفید و مضر برای سنگ کلیه
در نهایت میتوان غذاهای مفید و مضر برای سنگ کلیه زیر را پیشنهاد کرد
چی بخوریم؟
مصرف زیاد آب و مایعات، سبزیجات و فیبر، میوه های حاوی پتاسیم مانند موز، مرکبات مختف
چی نخوریم؟
نمک، کربوهیدرات، غذاهای فراوری شده و فستفودها، سوپ و سبزیجات کنسرو شده، کالباس
دکتر حسین کرامتی متخصص جراح کلیه، مجاری ادراری و تناسلی، اورولوژی
شما میتوانید برای گرفتن وقت قبلی از دکتر کرامتی با شماره تلفن 02177165616 یا 09210895870 تماس بگیرید.



